تفاوت عفاف و حجاب
موضوع :تفاوت عفاف و حجاب
تدوین :دانش پژوهان مدرسه علمیه کوثر (س)
حجاب و حیا به معنی پنهان کردن است کلمه ی حجاب به معنی پرده یا حائل میان دو چیز است (و من بیننا و بینک حجاب…)وبین ما و شما پرده ای است یا ممنوعیت یا فاصله یا چیز پنهان شده ای .
آیه ی 45 سوره ی اسرا میفرماید :(و هنگامی که قرآن را قرائت میکنی بین تو و آنان که ایمان به آخرت ندارند حائلی قرار دادیم .)
چون “مستورا “صفت حجاب است پس این حجاب غیرمرئی است ؛مثل مومن و غیر مومن یا عالم و غیر عالم ،با آن که در کنار یکدیگرند ،از هم بیگانه و به زبان هم ناآشنا هستند و احوالات و اموراتشان ازهم پنهان است ؛ به همین دلیل نیز تعبیر شده است به این که میانشان پرده ای نامرئی وجود دارد که آنها را از هم جدا میکند.
بنابراین کلمه حجاب در قرآن همه جا به معنای پنهان کردن پوشش یا امر پنهانی ،فاصله یا پرده و یا پوشاننده یا حائل میان دو چبز به کار رفته است .
حجاب ، چیزی غیر از لباس است . گاهی لباس ،حجاب تلقی میشود ، ولی یه طور کلی لباس ، به معنای حجاب به کار نمی رود .
اما عفت به معنای مناعت و عفیف به معنای خود نگهدار و با مناعت به کار میرود
سوره ی نحل آیه 112 می فرماید: (آنانکه امکان ازدواج برایشان فراهم نشده باید عفت بورزند تا خدا آنان را از فضل خویش بی نیاز گرداند.)
بنا براین عفاف در قرآن به معنای این است که شخص غرایز خود را کنترل کند و به سمت گناه نرود.
عفاف مقدمه حجاب است و تا عفاف در جامعه نباشد حتی افرادبا حجاب نیز بتدریج در تقیدات دینی ضعیف خواهند شد . یکی از دلایل بد حجابی بی توجهی به مسئله عفاف است. گاهی ممکن است حجاب رعایت شود ولی عفاف نادیده گرفته شود ،رعایت نکردن حدود شرعی به ویژه از سوی زنان مصداق همین امر است . عفاف ، روح پوشش وپوشش کالبدعفاف است . و عفاف ، فلسفه حجاب و حجاب نیز تضمین کننده سلامت روح و روان انسان است .
گر چه عفاف و حجاب رابطه مستقیم و تنگاتنگ دارند ، ولی اینگونه نیست که عفاف تنها مخصوص حجاب باشد بلکه عفاف عبارت است از وقار ومتانتی که تمام حرکات و سکنات مومن را همراهی می کند مانند عفاف در نگاه ، کلام، پوشش و….
بنابراین عفاف و حجاب دو مسئله کاملا جدا از هم هستند ولی رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند به طوری که هر یک مکمل دیگری است.