صبر، زانو زده در مقابل حضرت زینب...!
«صبر» از آن صفات عالیه است که اگر کسی مزین به این صفت شود و بتواند آنرا در خود رشد داده و بپروراند، توانسته مصداق یکی از سفارشهای اکید خداوند متعال و اهل بیت(سلام اله علیها) باشد. خداوند در قرآن نسخه صبر را برای مؤمنین تجویز میکند؛ آیه «وَاسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَکبِیرَةٌ إِلاَّ عَلَی الْخَاشِعِینَ» یکی از توصیههای خداوند متعال برای مؤمنین در مقابله با مشکلات و مصائب است. خداوند میفرماید از «نماز و صبر» کمک بگیرید. به جز این، آیاتی زیادی در قرآن وجود دارد که مردم را به صبر کردن فرا میخواند.
امیرالمؤمنین(علیه السلام) نیز میفرماید: صبر بر سه گونه است، صبر بر مصیبت، صبر بر طاعت و صبر بر معصیت و اما بحث ما در این نوشتار بر سر «صبر بر مصیبت» است که عاشورا، بهترین مصداق این نوع از صبر است.
بانوی صبر
وقتی فردی عزیزش را از دست میدهد اطرافیان برای همدلی و همدردی در اولین برخورد و دلداریشان، بانوی بزرگ کربلا حضرت زینب(سلام اله علیها) را به یادش میآورند و در واقع میخواهند با این یادآوری فرد عزادار را متوجه یک مصیبت بالاتر و الگویی برای صبر کنند که مبادا زیر بار فشارهای عاطفی لب به کفر گشاید. اما آیا حضرت زینب(سلام اله علیها) تنها در چند ساعت حضور در صحرای کربلا بود که صبر کرد و صبرش در گوش تاریخ پیچید؟
صبر بر طاعت، صبر بر معصیت
واضح است که فردی میتواند در مقابل مصائب بیشمار روز عاشورا دل به صبر بدهد که پیش از آن صبر بر طاعت و صبر بر معصیت را از سر گذرانده و در آن عرصهها سربلند بیرون آمده باشد. متأسفانه ما تنها به یک روز از زندگی حضرت زینب(سلام الله علیها) چشم دوختهایم، درست است که این روز اوج صبر حضرت در زندگی پرثمرهشان است اما این بانوی بینظیر را باید در تمامی گسترهی زندگیشان دید. بد نیست بدانید که حضرت زینب(سلام اله علیها) به اندازهای با تهجد، شبزندهداری و عبادات، مأنوس بودند که ایشان را «عابده آل علی» مینامیدند. ایشان حتی در شام عاشورا و پس از آنهمه مصیبت و خستگی، نماز شبشان قضا نشد. امام حسین(علیه السلام) هنگام وداع با خواهرشان فرمودند: «خواهرم، مرا در نماز شبت فراموش نکن»
سخن این است که بانوی معروف به صبر و استقامت، در همهی عرصههای زندگی مصداق تمام و کمال انواع صبر بودند.
عاشورا تابلوی صبر و استقامت
همانطور که گفتیم، حضرت زینب(سلام الله علیها) که به مظهر صبر و استقامت معروفند و اگر نبود صبر ایشان پیام کربلا، با همهی عظمتش در خود باقی میماند و به گوش تاریخ نمیرسید، در تمام زندگیشان از انواع صبر برخوردار بودهاند. صبر بر طاعت، معصیت و مصیبت. ایشان تمامی مردان خانوادهی خود به جز برادرزادهشان امام سجاد علیه السلام را در یک نصفه روز از دست دادهاند، در حالی که آنها را با نامه و اصرار به کوفه فراخواندهاند با شمشیر و جنگ و اسب به استقبالشان آمدهاند و بدترین نوع جنایتها در حقشان روا داشته شده است. آنهم در حق خانوادهی پیامبر (صلی الله علیه و اله) ) و از سوی کسانی که ادعای ایمان به همین پیامبر (صلی الله علیه و اله) ) را دارند و نماز و قرآن هم می خوانند. در چنین شرایطی حضرت زینب(سلام اله علیها) فقط یک جمله میگویند: «ما رأیت الا جمیلا» «چیزی به جز زیبایی ندیدم»!
آیا این جملهی حضرت زینب(سلام الله علیها) برای این است که دشمنان را ناامید کنند فقط؟ یا واقعاً دارند زیبایی میبینند و اگر پاسخ آری است، این نگاه زیبا و آرامش از کجا آمده است.
چند نکته را باید دقت کرد…(لطفا به صفحه بعد رجوع شود)
صفحات: 1· 2