وجه تمایز چشم مردم و چشم امام
?از امام رضا علیهالسلام نقل است که فرمودند:
«لَنَا أَعْینٌ لَا تُشْبِهُ أَعْینَ النَّاس»[الأمالی (للطوسی)، جلد ۱، صفحه ۲۴۵]
«چشمان ما شبیه چشمان مردم نیست»
?چشمهای مردم از چشم افتاده را نمیبیند، ولی چشمان حضرات معصومین علیهالسلام کوچکها را بزرگ میبیند و از چشم افتادهها هم به چشمشان میآید.
?چشمان مردم – اگر مردمی با انصاف باشند – بدی را بدی و خوبی را خوبی میبیند. اما در چشم ائمه ی اطهار علیهالسلام در کنار بدیها، خوبیها هم دیده میشود، و در کنار آلودگیها، پاکیها هم مورد توجه قرار میگیرد.
?چشمهای مردم عیوب قدیمی و قبلی افراد را میبینند و با نگاهی از سر عتاب به آنها مینگرند. ولی چشمان معصومین علیهمالسلام به حال افراد نظر میکند، نه گذشته تاریک و نازیبایشان.
?مردم وقتی کسی را زیاد میببینند کمتر به او توجه میکنند، اما کسی که دائم با ائمه علیهمالسلام ارتباط برقرار میکند و در محضر آنها باشد، بیشتر به چشم این بزرگواران میآید.
?چشمهای مردم ظاهر افراد را میبیند. اگر کسی نسبت به آنها اظهار محبت نکند تصور میکنند از سر کم لطفی و بیمهری است، اما چشمان معصومین علیهمالسلام به عمق دلها نظر میکند.
?اگر گروهی از محبین عشق و علاقه قلبی خود را نسبت به حضرات معصومین ابراز نمیکنند از آنروست که باور دارند این بزرگواران چشمانی دارند که از گوشه گوشه زندگی آنها باخبرند.
?چشمهای مردم کم را کم میبیند و زیاد را زیاد. اما معصومین کریماند، حسنات کم به چشمشان زیاد میآید و سیئات و خطاهای زیاد را نادیده میگیرند.
?مولای ما، یا عَینَ اللَّهِ النَّاظِرَة
?در بسیاری از لحظات نازیبای زندگی، شاهد اعمال و احوالمان بودهای و ناشکریها، گستاخیها و معصیتهایمان را نظاره کردهای، اما بر این باوریم که این تصاویر را در نگاهت جای ندادهای و به بخشهای زیبا و ارزشمند زندگی ما مینگری.
?اگر اجازه میدهی به محضر مبارکت سلام دهیم و با وجود مقدسات ارتباط داشته باشیم از آن روست که به قسمتهای زیبای وجود ما نظر داری.
?این که مُحِبّات هستیم و از غیبتتات آزرده خاطریم و منتظرانی چشم به راهیم و … موجب میشود تا به چشمات بیائیم.
?از امروز برآنیم تا در هر زمان و هر مکان، در خلوت و جلوت به یاد داشته باشیم که دائماً با چشمهای خدائیات به ظاهر و باطن ما نظر داری. مراقبیم تا هر چه آلودگی و نازیبائی است از جان و روان خود دور سازیم تا قلب مبارک تو را نرنجانیم.
استاد بروجردی