روزه داری و بهداشت روانی
روزه داری و بهداشت روانی
تدوین :دانش پژوهان مدرسه علمیه کوثر
روزه یکی از تعلیمات اساسی و ارزشهای معنوی اخلتاقی و اجتماعی در اسلام است و مستلزم فراهم امدن مجموعه ای از رفتارها در یک روند واخد است که به نوبه ی خود زمینه های صفا ،پاکی ،خلوص،یکرنگی، وارستگی و از خود گذشتگی ،وسوسه ستیزی و زیبا پزستی را فراهم می آورد.
بخشی از این تغییر و تحولات که به دنبال فریضه ی مقدس روزه در فرد ظاهر میشود هدف نهایی روان در مانگران خبره است که با تلاش فراوان و طی جلسات مکرر روانشناس باید به آن برسد، زیرا واقعا دستیابی به آن همه تغییرات روانی و رفتاری که به دنبال فریضهخ مقدس روزه در مومنان ظهور می یابد صرفا در چهارچوب دستمایه های مذهبی فراهم میشود و نمی تواند حاصل انجام روان درمانیهای بر گرفته از مکاتب گوناگون روان شناسی معطوف به تغییر یک یا چند ویژگی محدود در شخص و سازگار کردن او با محیط اطرافش است ، اما پیامد روزه در فردی که خالصانه این عبادت را برای نزدیکی به پروردگار و پیمودن راه کمال انجام می دهد ، میتواند ابعاد فردی و اجتماعی وسیعی را در شخصیت او در بر میگیرد ، و همزمان تغییرات مختلفی را در زمینه رشد شخصی و پیشروی او به سوی تکامل به همراه داشته باشد.
اصولا انگیزه های بشری دو دسته اند دسته اول انگیزه های حیاتی مانند تشنگی ، گرسنگی ،میل جنسی و … .
دسته دوم انگیزه های اکتسابی هستند که شخص از محیط کسب میکند .روزه میتواند مکوجب تعادل ،کنترل و تنظیم این انگیزه ها میشود و شخص را به سوی کمال مطلق به حرکت در آورد و آرامش درونی فرد را تامین کند. سازمان بهداشت جهانی سلامت و رفاه و آسایش جسمی، روانی و اجتماعی دانسته و این سه جنبه را دارای تاثیر متقابل بر یکدیگر نشان داده است.
تاثیر روانی روزه داری ماه رمضان بوسیله توضیحات افرادی که روزه میگیرند به خوبی مشاهده میشود ،آنان درون خود آرامش را تجربه می کنند . در این ماه میزان خشونت اجتمتعی و جرائم و رفتارهای ناهنجار و خود کشی به حداقل میرسد . پژوهش های انجام شده در ایران در زمینه بهداشت روان و روزه داری نیزی بیانگر تاثیر روزه داری بر کاهش میزان اضطراب و افسردگی
است.
قال الصادق (عليه السلام)
راس السنة ليلة القدر يكتب فيها ما يكون من السنة الى السنة.
امام صادق (عليه السلام) فرمود:
آغاز سال (حساب اعمال) شب قدر است. در آن شب برنامه سال آينده نوشته مىشود.
وسائل الشيعه، ج 7 ص 258 ح 8
التماس دعا