امام حسین(ع) محبوبترین چهره مردمى است...!
حسین علیه السلام عصاره رسالت و میوه درخت امامت است که سیره اخلاقى او مى تواند ترسیم کننده ارزشهاى والاى قرآنى باشد. اعتلاى شخصیت اخلاقى امام حسین علیه السلام و استقلال شخصیتسیاسى اجتماعى آن حضرت، انعکاس گستردهاى در جامعه اسلامى آن روز داشت; به گونهاى که دشمنان و مخالفان وى نیز آن را باور داشتند; به این جمله که از زبان معاصران آن حضرت نقل شده، بنگرید: معاویه به فرزندش یزید چنین سفارش کرد:
«حسین احب الناس الى الناس» (1)
حسین محبوبترین چهره مردمى است.
و نیز ولیدبن عتبه، والى مدینه به عبیدالله بن زیاد نوشت:
«حسین به عراق روى آورده است. او فرزند فاطمه و فاطمه دختر پیغمبر صلى الله علیه و آله است. بترس از آن که کمترین ناگوارى به او برسانى و اگر با او بد رفتارى کنى، مردم به تو و قبیلهات مىشورند و هیچ کس از خاصه و عامه تا ابد آن را فراموش نخواهد کرد.» (2)
این دو نمونه گواه این نکته است که: امام حسین علیه السلام به عنوان یک انسان وارسته و فرزانه در عصر خودش مطرح بوده و سیره و روش آن حضرت برهمگان روشن و معلوم بوده است.
چهره سیاسى – اجتماعى و نیز چهره انسانى و اخلاقى امام حسین علیه السلام به عنوان الگوى عینى جامعه اسلامى در میان دوست و دشمن مطرح بوده است.
اباعبدالله علیه السلام پیش از هرچیز، «عبدالله» بود و عبودیت در تمام زوایاى زندگى و رفتار و گفتارش آشکار بود. سیره او سازنده انسان و ترسیم کننده سیستم ارزشهاى اخلاقى است. به این حدیثشریف از زبان امام باقر علیه السلام بنگریم و چهره انسانهاى سوزنده و سازنده را ترسیم نماییم و سپس به نمونههایى از سیره سازنده اخلاقى امام حسین علیه السلام بپردازیم:
امام باقر علیه السلام در ترسیم اسوه هاى شرآفرین و الگوهاى برکت آفرین و رحمت بخش چنین مى فرماید:
«ان لله عبادا میامین میاسیر یعیشون و یعیش الناس فىاکنافهم و هم فىعباده مثل القطر، و لله عباد ملاعین مناکیر، لایعیشون و لا یعیش الناس فى اکنافهم، و هم فىعباده مثل الجراد، لایقعون على شىء الا اتواعلیه.» (3)
«همانا براى پروردگار بنده هایى است پربرکت و بامیمنت که خود خوش مى زیند و مردم نیز در پرتو آنان زندگى خوشى دارند. آنها در میان بندگان مانند بارانند. در برابر، انسانهایى هستند نفرین شده و نکبتبار که نه خود زندگى سالمى دارند و نه کسى از زندگى آنان بهرهاى مى گیرد. این گروه مانند ملخ هستند که جز نابودى و تبهکارى چیزى ندارند.»
امام حسین علیه السلام الگوى رحمت، رافت، کرامت و بزرگوارى است که باران وجودش همگان را سیراب مى سازد و شادابى و نشاط و حیات و حرکت مى آفریند.1
منبع:
1- تهذیب، ابن عساکر، ج ۴، ص۳۲۷٫2
2- نفس المهموم، محدث قمى، ص ۱۰۷٫
3- تحف العقول، ص ۳۱۰٫